ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Ομαδικότητα Μηδέν & Αγράμματοι Δικηγόροι

Σήμερα 17 Μαρτίου ένα από τα μέλη της ομάδας «Αγράμματοι Δικηγόροι» δέχτηκε να μου παραχωρήσει μια συνέντευξη αλλά ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος:

-Ειπώθηκε από  ένα μέλος της ομάδας σου, ότι τα μέλη της ομάδας της Κυβέρνησης δεν είχαν το πρέπον ντύσιμο για την περίσταση. Τι έχεις να πεις σχετικά με αυτό;

Του είπαμε πάρα πολλές φορές ότι δεν πρέπει να αναφέρει τέτοιου είδους σχόλια. Δυστυχώς δεν μας άκουσε, όπως και για διάφορα άλλα πράγματα πριν τον διαγωνισμό. Γενικότερα δεν αποτελεί επιχείρημα. Δεν ξέρω αν το είπε για να σπάσει τον πάγο. Ενδεχομένως να το έκανε γι’ αυτό το λόγο.

-Πιστεύεις ότι υπήρχε κλίμα ανταγωνισμού ή ευγενούς άμιλλας;

Φυσικά και υπήρχε κλίμα ευγενούς άμιλλας. Τα παιδιά ήταν πολύ ευγενικά, μιλήσαμε κιόλας μαζί. Δεν υπήρχε ανταγωνισμός, μάλλον υπήρχε μόνο στη διάρκεια των αγώνων. Εκτός αγώνα δεν υπήρχε καμία έχθρα στο διαγωνισμό. Γενικά, είμαστε όλοι παιδιά που αγαπούν τη ρητορεία.

-Όσον αφορά το θέμα της στρατιωτικής θητείας, θεωρείς ότι ήταν βατό ή  απαιτητικό;

Ήταν μεν βατό θέμα, αλλά πολύ αμφιλεγόμενο, θα μπορούσε να υπάρχει ένα καλύτερο στη θέση του, παραδείγματος χάρη το θέμα με τα αρχαία και τις ξένες γλώσσες ήταν αρκετό καλό. Παρόλ’ αυτά ήταν ένα θέμα που έβαλε σε σκέψη και τους κριτές για την ανάδειξη του νικητή και τους αγορητές όσον αφορά το πώς θα κερδίσουμε και το πώς θα θέσουμε τα επιχειρήματά μας.

-Το να είναι κάποιος δεινός ρήτορας  σημαίνει ότι πρέπει να εξασκηθεί πάρα πολύ για να γίνει καλός ή  θεωρείς ότι είναι θέμα ικανότητας;

Τίποτα δεν υπάρχει εκ γενετής. Πρέπει κάποιος να εξασκηθεί. Αυτό το βλέπω και από εμένα. Εμείς βέβαια δεν κάναμε και τόση εξάσκηση, αλλά σε αυτή που κάναμε ήμουν αρκετά προσεκτικός.

-Πόσες ώρες τη βδομάδα αφιερώνατε στη ρητορική;

Κυρίως όσο κάναμε στο σχολείο και σε προσωπικό επίπεδο εγώ έβλεπα τα επιχειρήματα λίγο στο σπίτι.

Στη συνέχεια, συνομίλησα και με την ομάδα «Ομαδικότητα Μηδέν»:

-Ειπώθηκε  για την ομάδα σας  από μέλος της Αντιπολίτευσης ότι δεν ήταν πρέπον το ντύσιμο σας, για την περίσταση. Πείτε μας λίγα λόγια για αυτό.

Ως ομάδα θεωρούμε  ότι αυτό το σχόλιο δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση δομημένο επιχείρημα και δεν χρειάζεται περαιτέρω έκταση και ανάλυση , διότι δεν αξίζει. Συνήθως κάποιος που χρησιμοποιεί τέτοιου είδους επιχειρήματα, αν θεωρούνται επιχειρήματα, δεν έχει να πει κάτι ουσιώδες.

-Πιστεύετε ότι υπήρχε κλίμα ανταγωνισμού ή ευγενούς άμιλλας;

Δεν έχουμε κάτι προσωπικό με τα παιδιά της αντίπαλης ομάδας.  Δυστυχώς ή ευτυχώς κάθε αγώνας έχει και ανταγωνιστικό κλίμα. Σίγουρα υπάρχει σεβασμός και προφανώς καμία έχθρα.

-Το να είναι κάποιος δεινός ρήτορας  σημαίνει ότι πρέπει να εξασκηθεί πάρα πολύ για να γίνει ή θεωρείτε ότι είναι θέμα ικανότητας;

Πιστεύουμε ότι είναι ένας συνδυασμός των δύο. Η προσπάθεια φέρνει και τη βελτίωση. Όμως, για να γίνει κάποιος δεινός ρήτορας πιστεύουμε ότι πρέπει να εξασκηθεί σαφώς αρκετές ώρες, αλλά και να διαθέτει και κάποια άλλα χαρακτηριστικά. Στη ρητορεία το πως θα παρουσιάσεις ένα επιχείρημα παίζει μεγάλο ρόλο.

 

Μαρία Ποντσιχίδου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *